Resepi: ROTI MANIS

5:29 AM Edit This 0 Comments »





Bahan2:


500g tepung roti

100g gula kastor

20g susu tepung

15g yis

5g bread improver

250g air

1 ct garam

50g mentega

1 biji telur


Caranya:


Campurkan semua bahan kering kecuali garam, gaul sebati.

Masukkan telur, mentega dan garam.

Tuang air sedikit sedikit sehingga menjadi doh. Lajukan sedikit.


Gaul sampai adunan bersatu.


Rehatkan sehingga kembang dua kali ganda.


Tumbuk adunan untuk keluarkan angin, uli semula dan rehatkan lagi.

Ulang proses tadi.


Bulat-bulatkan adunan menjadi saiz kecil.

Bentuk ikut suka.

Atur atas loyang yang telah di lenser, jangan terlalu rapat.


Biarkan kembang, bakar pada suhu 200 darjah.



~ Selamat Mencuba